-
Stopień trudności
Średnio trudny
Składniki:
25 dkg masła
2 łyżki cukru kryształu
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
3 banany
2 średnie jabłka
1 mała cytryna
Składniki zalewy:
2 galaretki czerwone lub zielone
3- 4 banany
sok z 1 cytryny
Opis:
Wykonanie masy:
Z mleka, cukru, mąki ziemniaczanej, mąki pszennej ugotowac budyń
i przestudzic.
Banany zmiksowac i połączyc z sokiem z cytryny.
Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń, zmiksowane banany, a na końcu jabłka starte na grubej tarce. Ja odcisnęłam z nich sok, gdyż bałam się o konsystencję masy. Wszystko wymieszać.
Galaretki przygotować wg przepisu, banany obrać, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny.
Przełożenie ciasta:
Na biszkopt wyłożyć masę bananowo-jabłkową, do masy lekko wcisnąć plasterki bananów i zalać tężejącą galaretką.
Polecam to ciasto. Jest o przyjemnym bananowym smaku, miękkie, mało słodkie, Dzieciom także smakowało. Nie należy obawiac się o masę. Bez żelatyn i innych zagęstników świetnie się utrzymuje.
Podkreślam, że skorzystałam z przepisu zamieszczonego w książce Siostry Anastazji

onlyred (2009-05-17 07:44)
Robiłam ciasto po raz n-ty, ale tym razem zwarzyła mi się masa i była strasznie rzadka. W smaku bananowiec przepyszny, ale wygląd tym razem troche lejący. To oczywiście wina jakiegoś składnika, a nie przepisu, który jest rewelacyjny.

Ewelinka_inka (2009-12-14 15:52)
Robiłam to ciasto i musze przyznac że jest ciapowate----masa bananowa sie po prostu rozpływała (co prawda dodałam 1 banan wiecej , a sok z jabłek odcisnęłam), ale uwazam że powinno być wiecej budnyniu lub trochę żelatyny aby krem sie fajnie trzymał. Ogólnie ciasto jest Zjadliwe, ale mnie nie urzekło. POZDRAWIAM

natka wz (2009-12-14 16:52)
Czasami nie ma reguły w przyrzadzaniu potraw. To ciasto mnie nigdy nie sprawiło kłopotu, ale rozumiem, że mogą sie pojawić. Dziekuję za komentarz i pozdrawiam.


natka wz (2010-07-15 17:18)

paullina-15 (2011-04-23 13:33)
Ciasto pyszne (uwielbiam banany :) ) , ale niestety masa mi się zwarzyła .