-
Stopień trudności
Łatwy
Składniki:
- duża cebula;
- świeżo mielony pieprz czarny;
- olej słonecznikowy lub rzepakowy.
Opis:
Cebulę drobno posiekać.
W słoju układać naprzemiennie warstwami kawałki śledzi i posiekaną cebulę do wyczerpania składników. Na wierzchu powinna być cebula. Każdą warstwę posypać obficie pieprzem.
Zalać powoli zawartość słoja olejem tak, żeby wszystkie warstwy były zakryte i żeby nie było pęcherzyków powietrza. Szczelnie zakręcić i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Podawać do pieczywa z masłem.
SMACZNEGO!!!

555 (2009-02-25 11:53)
ja zrobiłam kilka dni temu, dziś dojadam resztkę ze słoika.. :))

angeliika (2009-03-27 09:56)
i znowu będzie śledź w oleju :) tylko cebulkę zbalszuje żeby była mniej aromatyczna :)

Ivon.a (2010-01-06 21:48)
Urok w prostocie przepisu. Wypróbowałam, bo mój mąż miał dosyć róznych wariacji na temat śledzi - zwłaszcza na kwaśno, co z kolei ja lubię. No i sukces - powiedział że bardzo, bardzo dobre :). Jedyna zmiana - również zblanszowałam cebulkę, dodałam do niej troszke przypraw i zasypałam warstwę ziołami prowansalskimi . POLECAM!
Aha sledzie zrobiłam tydzien przed świętami - dziś jest 06 stycznia - ta resztka co została jest bardzo dobra. Zresztą od zawsze słyszałam od mamy że takie śledzie powinny leżeć dłużej niż tydzień aby były dobre! POLECAM!

piszczalka (2010-04-03 09:25)
Robia sie, sa pyszniutkie, juz je podjadam. Polecam dla tych ktorzy kochaja sledzie :)

Wróbelek (2012-12-25 12:25)
w moim rodzinnym domu na wigili nie może zabraknąć śledzi w oleju. Właśnie takich jak Twoje. Są przepyszne.
