-
Stopień trudności
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
Krem:
- 5 jajek
- 3/4 szkl.cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl.sypkiego maku
- 4 łyżki kawy capucino
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 0,5l. mleka
- 0,5 szkl.cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 7 płaskich łyżek kawy capucino
- 1 kostka Kasi
- 0,5l kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- ziarenka kawy do ozdoby
Opis:
Z podanych skłdników na ciasto ubić biszkopt,w temp.170ºC,przez ok 30 min.
Z podanych składników na krem odlać 0,5 szkl. mleka rozprowadzić w nim mąke i kawe(jeżeli ktoś lubi intensywny smak kawy można dosypać 2 łyżki kawy rozpuszczalnej dodatkowo),reszte mleka zagotować z cukrem,dolać rormieszaną mąke i kawe zagotować aby masa była jednolita.
Po przestudzeniu budyniu ,rozmiksować margarynę powoli dodawać budyń, krem wyłożyć na upieczony biszkopt.
Żelatynę rozpuścić we wodzie,śmietane kremówke ubić pod koniec ubijania dodać cukier puder i żelatynę
Ubitą śmietankę wyłożyć na krem troche zostawić do ozdoby,poukładać czekoladowe ziarenka kawy,można też całość posypać utartą gorzką czekoladą.
Smacznego!
Z podanych składników na krem odlać 0,5 szkl. mleka rozprowadzić w nim mąke i kawe(jeżeli ktoś lubi intensywny smak kawy można dosypać 2 łyżki kawy rozpuszczalnej dodatkowo),reszte mleka zagotować z cukrem,dolać rormieszaną mąke i kawe zagotować aby masa była jednolita.
Po przestudzeniu budyniu ,rozmiksować margarynę powoli dodawać budyń, krem wyłożyć na upieczony biszkopt.
Żelatynę rozpuścić we wodzie,śmietane kremówke ubić pod koniec ubijania dodać cukier puder i żelatynę
Ubitą śmietankę wyłożyć na krem troche zostawić do ozdoby,poukładać czekoladowe ziarenka kawy,można też całość posypać utartą gorzką czekoladą.
Smacznego!
Zobacz wszystkie komentarze (53)
Pokaż wcześniejsze komentarze
Skomentuj

Dank@ (2011-01-09 20:38)
Ciesze się że wam smakuje też dodam kawy rozpuszczalnej napewno bedzie wyrażniejszy smak.Pozdrawiam wszystkich łasuchów.

wiolek00 (2011-10-15 11:44)
dlugo szukalam tego przepisu kiedys go robilam i mnie zachwycil ale nie umialam pozniej go juz znalezc a kartka na ktorej milam go zdukowany dziwnym trafem mi sie zgubila Ciasto Dla mnie super Bardzo Polecam

izulek8 (2012-04-19 21:02)
z podanych proporcji wyszedł mi piękny,dorodny tort na imieniny Taty...polecam i pozdrawiam serdecznie Autorkę:)


Czekoladowa Michalina (2012-07-18 14:51)
Robiłam je już kilkakrotnie i zachwycająco dobre ciasto. Rodzina była zachwycona ;)

ewa83 (2012-11-21 08:23)
Upiekłam ciasto na urodzinki i nic nie zostało nawet jeden kawałek.
Pyszne.