-
Stopień trudności
Bardzo łatwy
Składniki:
- 4 dag masła,
- 1½ szklanki mleka,
- 2 łyżki mąki,
- kwasek cytrynowy (lub wyciśnięty sok z cytryny),
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa
Opis:
Jest to tzw. sos podstawowy, którego najczęściej używa się do zapiekania (pod beszamelem) m.in. gotowanych warzyw, makaronu, ziemniaków, klusek, mięsa, ryżu czy różnych kasz. Wersje smakowe podaje się z pieczonym lub smażonym mięsem. Np. po dodaniu keczupu – otrzymasz świetny dodatek do parówek, chrzanu – do ryb i mięsa. Możesz zresztą dodawać do niego prawie wszystko: posiekany szczypiorek, cebulę, pieczarki, starty żółty ser, musztardę, zioła, ogórek konserwowy itp. Za każdym razem otrzymasz całkiem nowy, ciekawy smak.

awe100 (2010-06-07 10:47)
dzisiaj zrobiłam z chrzanem i drugi z koperkiem. oba super. tylko po dodaniu chrzanu bardzo zgęstniało i musiałam rozcieńczać, robiłam z podwójnej porcji żeby starczyło na dwa sosy i tedaz mam dwa garnki!! sosiku. ale wszystko napewno się zje. pozdrawiam

kasia.k (2010-10-10 16:36)
Tak, to jest dobry przepis :) dzięki!

elik21 (2011-01-22 19:39)
Obawiałam się czy wyjdzie bo robiłam pierwszy raz ale zgodnie z przepisem wyszedł super.

anetkadh (2013-08-06 13:31)
Sosik pyszny. Pierwszy raz robiłam sos beszamelowy i wyszedł rewelacyjny.

argennia (2014-09-18 17:07)
Właśnie zrobiłam do zapiekanki, którą też właśnie tworzę . Sos jest rewelacyjny. Zawsze robiłam " na oko " ( moja mama mówiła, ze na oko to chłop umarł ) a tutaj mamy idealne proporcje. Wpisuję w notesik. Dzięki !

kasia 2014 (2014-10-22 13:11)
Beszamelowy wyszedł kremowy☺Ja dodałam ser żółty, a ponieważ był kwaskowy w smaku to dodałam szczyptę cukru.