Jesteś tutaj: / / Ciasto porzeczkowe z bezą

Ciasto porzeczkowe z bezą

Niestety to ciasto uzależnia. Półkruchy miękki spód, delikatna pianka z porzeczkami, które podczas pieczenia puszczają aromatyczny sok i krucha słodka beza na wierzchu. Bardzo trudno powstrzymać się przed skubnięciem choć kawałka, zanim całość ostygnie. W sezonie porzeczkowym słodycz obowiązkowa!

Przepis w wersji tradycyjnej znajdziecie tutaj.
Zobacz wszystkie komentarze (15)
Pokaż wcześniejsze komentarze
Wkn

(2016-07-25 19:13)

Staram się zawsze pod opisem podawać linka do przepisu tradycyjnego - nie wiem, jak to się stało, że w przypadku tego ciasta zapomniałam :(

Zuzanna248

(2016-07-25 20:36)

ok, rozumiem, dzięki za wyjaśnienie w tempie...super ekspresowym.

Basialis

(2016-08-02 22:57)

Twoj pomysl............... moje dzielo!Jedyne co zmienilam .......dodalam do piany lyzeczke octu z figi.
Rzeczywiscie pyszne, ale te pestki z porzeczek,,,,tragedia!

Wkn

(2016-08-02 23:03)

No niestety, pestek z czerwonych porzeczek można się pozbyć robiąc sok, przecier lub galaretkę, ale przy takich ciastkach trzymają się jak tonący brzytwy goofy 
Na szczęście ja tak lubię czerwoną porzeczkę, że pestki zupełnie mi nie przeszkadzają bucktooth

oldmcdonald

(2016-09-25 16:49)

Ciasto zrobilam,zjadlam i...nie zaluje. Jest pyszne.
Jako ze o porzeczki juz teraz nie tak latwo to czy myslicie,ze z mrozonymi malinami tez sie uda ? A moze przy malinach czycha jakies niebezpieczenstwowink ?Zamierzam je zrobic na stype i nie chce pogarszac nastroju nieudanym ciastem.smiley

Wkn

(2016-09-25 19:57)

Przede wszystkim dziękuję za komentarz. Co do malin - beza bardzo je lubi! Ale maliny są zdecydowanie bardziej słodkie niż czerwona porzeczka, dlatego zmniejszyłabym nieco ilość cukru i pomyślała nad przełamaniem słodyczy bezy odrobiną otartej z limonki skórki - da fajny zapach i posmak :)

Skomentuj

TOP 10 wrzucających

1
Wkn
Wkn 24  filmy
2
Olkka
Olkka 3  filmy
Zasady dotyczące cookies
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej" „<% gt "Polityce Cookies” %>".
Zamknij